Enkel het aanvraagsysteem eenvoudiger maken is niet voldoende.Enkele Vlaamse parlementsleden pleiten vandaag in de media voor een eenvoudiger aanvraag-systeem voor premies om woningen aan te passen aan de noden van zorgbehoevende mensen.

De provincie Antwerpen gaat nog een stapje verder en zet via een jaarlijkse dotatie aan de vzw Landelijke Thuiszorg zelfs in op de individuele advisering en begeleiding van ouderen die aanpassingen willen laten uitvoeren om hen zo in staat te stellen om langer in hun eigen huis te blijven wonen. Omdat de vraag momenteel groter is dan het aanbod, wil de gedeputeerde die subsidie zelfs nog uitbreiden.

Sinds 2014 krijgt vzw Landelijke Thuiszorg van de provincie Antwerpen een jaarlijkse subsidie van 50.000 euro om op het grondgebied van deze provincie te zorgen voor een individuele advisering en begeleiding van aanpassingen aan de woning van zorgbehoevende mensen. De vraag is groot. Vorig jaar (2016) werden nog 121 dossiers opgestart.

"In meer dan de helft van de gevallen wordt enkel advies gevraagd over de premiemogelijkheden, de praktische aanpak, enzovoort," weet gedeputeerde voor Wonen Peter Bellens. "Zowat een tiende van de cliënten wordt ook effectief ondersteund bij de premie-aanvraag en ongeveer een derde van de dossiers betreft een all-in-pakket dat advies omhelst, technische rapportering, het opsporen en aanvragen van premies, tot en met de begeleiding met een aannemer."

De meerderheid van de dossiers wordt binnen het jaar afgehandeld, vaak zelfs in minder dan een half jaar. Langere procedures hebben vaak te maken met de technische complexiteit van de aanpassingen en met een lange wachttijd bij de gekozen uitvoerder(s).

Het merendeel van de cliënten is tussen de 55 en 84 jaar oud. In de meeste gevallen vragen die om een heringerichte badkamer (36%). Ook de slaapkamer (10%), de toegang tot de woning (11%) en het toilet (10%) vragen vaak aanpassingen bij mensen die minder mobiel zijn of kampen met fysieke beperkingen.

Overbevraagd

De laatste jaren is deze dienstverlening meer bekend geraakt, waardoor het aantal aanvragen voor advies en/of begeleiding sterk is toegenomen. Het aantal dossiers groeit de organisatie boven het hoofd. Momenteel staan 45 mensen op een wachtlijst.

"Om aan die toenemende vraag tegemoet te komen, zullen we onze dotatie de komende jaren fors optrekken," zegt Peter Bellens. "Zo willen we de wachtlijst wegwerken én zelfs groeien tot 200 dossiers per jaar."

De gedeputeerde hoopt met dit succesvolle project ook Vlaanderen te inspireren om ook in te zetten op een volledig begeleidingstraject en niet alleen middelen vrij te maken voor premies. "Met die begeleiding worden kwetsbare doelgroepen bereikt, die anders in de kou blijven staan," besluit hij. "Vlaanderen mag niet vergeten om ook in mensen te investeren!"